Aromaterapija – Da li eterična ulja stvarno deluju?

November 23, 2022

Šta je aromaterapija?

Aromaterapija je metoda održavanja i poboljšavanja zdravlja i kvaliteta života. Ona je deo

fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cele biljke ili delove biljaka. Na tom putu, ona se koristi visoko kvalitetnim esencijalnim i biljnim uljima, u cilju izbalansiranog stanja uma i tela.

Aromaterapija je ono čime se mi bavimo. Ono što volimo. Čijoj moći svedočimo svakodnevno i ono što je dugo bila naša želja koju smo pretvorile u blagodatni posao. Vama i nama na korist.

U državama zapadne Evrope, SAD, Kanadi, Australiji i Japanu radi na hiljade kabineta za aromaterapiju. U državama sveta, aromaterapija je vrlo prisutna kao podrška zdravom životu i preventiva u današnjem vremenu, kada je zagađenost okoline prisutna na više nivoa.

Rene Gatfos, francuski hemičar, smatra se tvorcem aromaterapije. Bavio se ispitivanjem eteričnih ulja kao potencijalnih sastojaka kozmetičkih proizvoda. Svoja ispitivanja terapeutskih svojstava eteričnih ulja Gatfos je opisao u knjizi „Aromaterapija“, izdatoj 1937.godine. Njegovi eksperimenti su dokazali da su eterična ulja, a naročito lavandino ulje, delotvornija od hemijskih antiseptika.

Eterična ulja u aromaterapiji

Današnja ispitivanja u svetu potvrđuju delotvornost eteričnih ulja. Ona su u izvesnom stepenu baktericidna, a mnoga su antivirusna. Stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu i ponovno uspostavljaju fizičku i psihičku ravnotežu organizma. Eterična ulja takođe ublažavaju stres i jačaju oslabljeni krvotok. Ta svojstva, uz sposobnost podsticanja regeneracije organizma,

opravdavaju tvrdnje da ulja mogu pojačati otpornost organizma. Sva eterična ulja mogu do izvesne mere vratiti poljuljanu emocionalnu ravnotežu, a pojedina su poznata po svojim stimulativnim, osvežavajućim i opuštajućim svojstvima, pa čak i po sposobnosti dovođenja u euforično stanje.

Aromaterapija je idealno čist, potpuno prirodan metod ulbažavanja ili otklanjanja različitih tegoba.

Danas, ona je pre svega profilaktička (preventivna) metoda, način održavanja zdravog stila života, ublažavanja svakodnevnih tegoba i način ulepšavanja života.

Prelistaj dalje…