Eterično ulje limuna – sinonim čistoće

February 3, 2023

Sveže, svežije – limun (Citrus limon).

Limun vodi poreklo iz Mediteranskih zemalja, pa Kalifornije, Floride, Kipra, Brazila i Argentine. Hladnim ceđenjem kore plodova dobija se oko 0,3%- 0,7% eteričnog ulja. Miris mu je svež i prijatan, zlatno žute boje i spada u gornju grupu.

Pretpostavka je da drvo limuna potiče iz Indije odakle je preneseno u Persiju i Palestinu, a zatim u zemlje mediteranskog basena. Krajem 19. veka počinje da se gaji u Kaliforniji. Sedište tradicionalnog načina proizvodnje eteričnog ulja limuna je Sicilija. Eterično ulje limuna ima široku primenu u kozmetici, parfemskoj industriji, prehrambenoj, kao i u proizvodnji sapuna. Ima antiseptičko, antireumatsko i tonizirajuće dejstvo. Osvežava i stimuliše te je zbog toga deo mešavine našeg aromaterapeutskog rolera za razbuđivanje i koncentraciju „Budi tu“.

Razna citrusna eterična ulja se naširoko koriste radi podsticanja limfne drenaže, osvežavanja umorne, beživotne kože i odbijanja buba. Ipak, među njima se posebno ističe eterično ulje limuna. Osim toga, hvaljeno je čak i zbog svoje sposobnosti da se bori protiv patogena u hrani.

Skoro sedamsto istraživanja ispitalo je eterično ulje limuna, istražujući na desetine njegovih tradicionalnih upotreba. Njegov najistaknutiji  sastojak d-limonen verovatno je ključan za njegovu moć. Eterično ulje limuna takođe ima vrlo uzbudljiv miris koji ga čini savršenim dodatkom za svaki proizvod za čišćenje, a samo ulje je i samostalno fantastično sredstvo za čišćenje.

Ovo ulje se može primenjivati na više načina:

Pomešajte destilovanu vodu i alkoholno sirće u istoj razmeri i dodajte 20ak kapi eteričnog ulja limuna i koristitite ovu mešavinu za čišćenje prljavštine u kući, održavanja podova, a možete istu mešavinu dodati u pregradu za omekšivač veš mašine jer ćete imati sjajan, prirodan i zdrav omekšivač veša. Isto važi i za druge vrste eteričnih ulja što se tiče omekšivača.

Eterično ulje limuna skida tvrdokorne mrlje i lepljive fleke.

Ono po čemu je limun često zastupljen u kozmetičkim proizvodima za negu odnosno čišćenje kože je savršena sposobnost da ukloni nečistoće i sa kože lica. Zbog toga se često dodaje u tonike i vodice za čišćenje. Možete i sami naknadno dodati par kapi eteričnog ulja limuna u svoj tonik i sigurno ćete primetiti njegov poboljšan efekat.

Napomena: eterično ulje limuna je fotosenzitivno, što bi značilo da se ne sme nanositi na kožu minimum 12h pre izlaganja suncu.

Najviša dopuštena jačina rastvora za primenu eteričnog ulja limuna na koži je 2% što bi bio maksimalni udeo eteričnog ulja u baznom (biljnom) ulju.

Naše eterično ulje limuna ima prehrambeni razred što bi ga izdvojilo po čistoći i mogućnosti korišćenja u prehrani, odnosno kao dodatak raznim vrstama poslastica, marinada, kulinarstvu uopšte. Da li volite limun i kako ga najčešće koristite?

Oleum tim.

Prelistaj dalje…