Najjači afrodizijak na svetu?

January 31, 2023

Ooo, Cananga odorata…Obožavani cvet, magični ilang ilang!

Potiče sa Madagaskara, Jave, Sumatre, Filipina, Komorskih ostrva. Eterično ulje cveta ilang ilanga se dobija destilacijom vodenom parom. Zanimljivo je da se žuti cvetovi biljke beru rano ujutru i to u maju i junu jer tada imaju najkvalitetnije ulje u sebi. Destilacijom se dobija 2% ulja koje je žućkasto i gusto, slatkog, putenog i egzotičnog mirisa, a prema spada u donju grupu, što znači da najsporije isparava.

Ilang ilang ili u prevodu „cvet cvetova“ je, pored eteričnog ulja jasmina, jedan od najjačih i najpouzdanijih afrodizijaka na svetu. Vrlo voljen zbog svog posebnog mirisa, a i dejstva. U Indoneziji se cvetovi ilang ilanga stavljaju na krevet mladenaca u prvoj bračnoj noći.

Ima antidepresivno i umirujuće dejstvo. Ublažava mašćenje kože i opadanje kose.

Koristi se u aromaterapiji kod stanja napetosti, nemira, strahova, nesanica.

Ulje ilang ilanga deluje tonizirajuće na kožu i kosu. U 19.veku su od njega pravljeni preparati za negu kose poznati pod nazivom „Makasar ulje“. Ono je bilo toliko popularno da su žene u viktorijanskoj Engleskoj bile prinuđene da zaštite naslone svojih fotelja i stolica od mašćenja. Tako su nastali „antimakasari“, odnosno pokrivači za naslone fotelja.

Ilang ilang izuzetno dobro deluje u kombinacijama sa drugim uljima, dobar je fiksativ i meša se sa svim uljima.

Eterično ulje ilang ilanga prekrasnog mirisa možete upotrebljavati u mirisnim svetiljkama, ultrazvučnim difuzerima kao i nakit difuzerima, uljima za masažu i u nezi lica i tela. Može se dodati u šampon ili balzam ali štedljivo jer mu je miris iako očaravajuć, vrlo jak.

Ni mi ga nismo izbegli, naravno. Potražite ga u našim proizvodima – aromaterapeutskom roleru „Smiraj“ ili spreju za posteljine i pidžame „MISTičnom sMIRaju“.

Ko još obožava ilang ilang?

Oleum tim.

Prelistaj dalje…