Nekada je eterično ulje tamjana bilo skuplje od zlata…

January 24, 2023

Taj čuveni i vekovima uvažavan – tamjan.

 Tamjan (Boswellia serrata, Boswellia sacra, Boswellia carteri)

Miris tamjana je karakterističan, drvenast. Tamjan potiče iz severoistočne Afrike, Etiopije, Somalije, Jemena, Irana i Libana. Eterično ulje se ekstrahuje iz smole destilacijom vodenom parom. Ulje je prozirno ili žuto i spada u donju grupu.  

Tamjan se palio na oltarima još od pradavnih vremena. Bio je visoko cenjen i njegova cena bila je ravna ceni zlata. Po pričama, tri mudraca prinele su ga novorođenom Isusu. U drastičnim klimatskim uslovima grm tamjana se štiti od vrućine obilnim izlučivanjem smolaste pare koja je gusta poput oblačića, a na jakom suncu svetli kao plamen. Pretpostavlja se da je takav grm video Mojsije.

U davna vremena, trgovina tamjanom bila je jedna od osnovnih privrednih grana u nekim arapskim zemljama i želja za dominacijom u toj delatnosti bila je uzrok mnogih lokalnih ratova. Kraljica od Sabe, koja je u to vreme bila glavni proizvođač tamjana, krenula je na opasan put iz Somalije u Izrael da bi posetila kralja Solomona i osigurala tu unosnu trgovinu. Toliko je tamjan bio vredan, zbog svih svojih blagodatnih osobina. Običaj paljenja tamjana na oltaru koji su nekada praktikovali Egipćani i Hebreji i danas se održao u mnogim religijama. To je zaista fascinantno, ako uzmemo u obzir da, između ostalog, tamjan usporava i produbljuje disanje čime brzo dovodi do osećaja smirivanja tako da pogoduje molitvi i meditacijama. Nije bez razloga tamjan možda i najvažniji sastojak našeg aromaterapeutskog rolera „Smiraj“ i spreja za tkanine, posteljine i pidžame „MISTIčni sMIRaj“.

Osim prilikom obreda, tamjan je korišćen i kao parfem, zatim u medicinske i kozmetičke svrhe. Egipćani su ga koristili u preparatima za podmađivanje i za balzamovanje pokojnika. Njegova antiseptička svojstva naročito su primenljiva kod plućnih infekcija. Deluje tonizirajuće, smiruje emocije, blagotvorno deluje na zrelu kožu i tretiranje znakova starenja.  

Indikacije kod kojih se tamjan pokazao kao odličan: infekcije disajnih organa, astma, kašalj, inficirane rane, zapaljenski procesi na koži, bore… Sa druge strane, napetost, teskoba su indikacije za sjajnu manifestaciju moćnih odlika tamjana po čoveka.

Tamjanovo ulje se dobro meša sa svim uljima, a naročito sa bosiljkom, biberom, geranijumom, lavandom, borom, sandalom i citrusnim uljima. Osim u aromateraputskim proizvodima, ulje tamjana se upotrebljava u uljima za masažu, negu lica i tela, kao dodatak ličnim kozmetičkim sredstvima, kao i za obloge.

Ovo ulje se u starim spisima spominje i pod nazivom Olium Libanum ili ulje iz Libana.

Eterično ulje tamjana je nama, pored lavande, bio favorit za osmišljavanje idealne mešavine za naše proizvode sa svrhom umirenja, opuštanja i podsticanja zdravog i kvalitetnog sna. Postigli smo njihovu sjajnu efikasnost upravo zbog tamjana u njima.

Hvala mu. Obožavamo ga.

Prelistaj dalje…