Njeno visočanstvo – lavanda

January 31, 2023

 Lavanda (Lavandula officinalis, Lavandula vera)

Lavanda nosi poreklo iz Francuske, Rusije, Španije, Tasmanije, Bugarske i Hrvatske (Hvar, Brač). Destilacija rascvetalih vrhova biljke vodenom parom daje oko 0,8% eteričnog ulja. Ulje je prozirno ili zelenožućkaste boje i spada u srednju grupu. Miris mu je čist, snažan, cvetni, klasičan, umirujući.

Naziv ove divne biljke potiče od latinske reči lavare što znači prati. Stari Rimljani i Persijanci palili su lavandu u sobama bolesnika i na taj način vršili dezinfekciju u soboma za vreme različitih epidemija. Na isti način je korišćena i u Evropi u vremenima velikih epidemija. Od davnina se koristi u kozmetici i parfimeriji. Kao jedno od najblažih, a ipak najefikasnijih, ima daleko najsvestraniju primenu od svih eteričnih ulja.

Sjajno se meša sa većinom drugih ulja zbog čega je nezaobilazno u mirisnim kombinacijama i parfemima, kojima daje laganu cvetnu notu. Lavanda se ili obožava ili ne voli ali joj se nikada ne mogu osporiti njene moćne osobenosti po kojima je prepoznatljiva i dokazana širom sveta.

Lavanda ima lekovito dejstvo na zapanjujuće široki spektar tegoba. Ublažava bolove, ima antibakterijsko i antidepresivno dejstvo.

Smiruje. Odbija insekte. Pruža balans i mir. Zaceljuje rane, posekotine. Regeneriše epitel kože i sjajna je za negu kože, naročito lica (kada se doda par kapi u kremu za lice).

Idealna je za „prvu pomoć“ ali uopšte najdragocenije svojstvo ovog ulja je njegova sposobnost uspostavljanja poljuljane fizičke i psihičke ravnoteže.

Lavanda se sjajno meša sa većinom eteričnih ulja, naročito sa citrusnim uljima, borom, ruzmarinom, majoranom, ivanjskim cvećem, geranijumom, pačulijem.

Nekoliko kapi lavandinog ulja u difuzeru će osvežiti prostor u kojem boravite i podstaći mir i opuštajuću atmosferu. Kombinujte ga sa citrusima, pomorandžom, mandarinom, limunom ili nekim drugim omiljenim uljem. Ako je koristite u spavaćoj sobi, sigurno će vam pomoći da lako utonete u san. Aromatična kupka je verovatno optimalan način primene eteričnog ulja lavande. Ona će vas opustiti i blagotvorno delovati na vašu kožu kao i na čitav organizam.

Eterično ulje lavande je izvrsno kao dodatak ulja za masažu, a još snažije će delovati u kombinaciji sa drugim uljima za relaksiranje tela i mišića: zimzelenom, borom, majoranom, ruzmarinom i slično. Lavanda pospešuje delovanje svakog ulja sa kojim je u kombinaciji. Ako se utrlja u kožu, pomoći će da se izbegnu ujedi insekata i komaraca. Nekoliko kapi u vodi za ispiranje u toku pranja veša, dobija se prirodan miris svežine i čistoće. Eterično ulje lavande ima široku primenu, a vi je i sami možete istražiti. Od korišćenja u domaćinstvu (menja alkohol ali ima divan miris) preko nege kože lica i tela, do zaštite.

Lavanda je neizbežan sastojak našeg aromaterapeutskog rolera „Smiraj“, „MISTIčnog sMIRaja“, a u našoj ponudi imamo i samo čisto, kvalitetno eterično ulje prave lavande.

Lavanda je kraljica ulja koju svaki dom treba da ima.

Oleum tim.

Prelistaj dalje…