Pitoma nana – uvek pri ruci

February 3, 2023

Nana, menta ili Mentha piperita potiče iz Evrope, Amerike i Japana. Eterično ulje nane je prozirno, a miris mu je čist, lagan i osvežavajuć. Prema isparljivosti spada u srednju grupu. Ovo ulje se dobija destilacijom osušene biljke vodenom parom. Zavisno od toga koliko je biljka suva, dobija se od 0,2% do preko 2% eteričnog ulja.

Nana je poznata po svojim lekovitim osobinama i koristi se već hiljadama godina. Rimljani, a verovatno i Egipćani, upotrebljavali su je kod problema sa varenjem. Grčka mitologija kaže da je Had svoju miljenicu nimfu pretvorio u nanu da bi je spasio od osvete ljubomorne supruge. Jevreji su nanom posipali podove u sinagogama. Nekoliko vekova kasnije Italijani je na isti način koriste u crkvama nazivajući nanu biljkom Sv.Marije. Ovidije piše o nani kao o simbolu gostoprimstva. Rimljani su njome poboljšavali ukus vina i umaka. Japanci veoma cene nanu zbog njenog osvežavajućeg mirisa i nose aromatične kuglice od njenih izmrvljenih listova. Ima široku primenu u farmaciji, kozmetici, parfemskoj industriji i prehrambenoj industriji – paste za zube, voda za ispiranje usta, tablete protiv lošeg varenja, slatkiši, alkoholna pića..samo su neki od primera primene ovog ulja. Eterično ulje peperminta ili pitome nane ima osvežavajuće i analgetsko dejstvo. Otklanja psihički umor, ublažuje napetost, odbija insekte. U manjim količinama ima stimulativno, a u većim sedativno dejstvo.

Eterično ulje nane je odlično protiv tenzija, upala mišiča, glavobolja. Primenjuje se u masažama. Korišćenje putem difuzera pospešuje pročišćenja vazduha i u tu svrhu je vrlo poželjno koristiti ovo ulje, kao preventivu zdravlju.

Može se koristiti za obloge, a aromaterapeutski je ulje koje razbuđuje, bistri um i pruža osećaj osveženja i prisutnosti.

Mi smo ga svesno uvrstili u našu ponudu jer kod nas možete pronaći čisto, kvalitetno eterično ulje peperminta, a on je i dodatak našem aromaterpeutskom roleru „Budi tu“ koji je odličan pomoćnik za sve one kojima je neophodna dodatna koncentracija i trezvenost u radu, stvaranju i učenju.

Da li koristite nanu i na koji način? Pored toga što verovatno volite čaj od ove divne biljke.

Oleum tim.

Prelistaj dalje…