Kako da koristim eterična ulja, a da mi budu od izuzetne koristi? | Oleum
Blog
02.09.2024.

Kako da koristim eterična ulja, a da mi budu od izuzetne koristi?

Kako da koristim eterična ulja, a da mi budu od izuzetne koristi?

 

Prvobitno, šta su eterična ulja?

 

Eterična ulja su koncentrovane mirisne materije koje sadrže određena terapeutska svojstva i mogu da se koriste nanošenjem na kožu, udisanjem ili oralno. Dobijaju se iz biljaka i trava, a onda se koncentrišu u prilično potentnu tečnost. Eterična ulja se često koriste kod prirodnih kozmetičkih proizvoda, difuzera i terapeutskih ulja za masažu. 

 

Eterična ulja se primenjuju uglavnom na 3 popularna načina:

 

  1. Dermalna upotreba

nanošenje eteričnih ulja putem kože, kada se eterična ulja razblaže u baznom (odabranom biljnom ulju; bademovom, jojobinom, kokosovom ali bademovo je ipak najpogodnije jer odgovara svim tipovima kože i ne zapušava pore). Dermalna primena ima posebne upute korišćenja prema proporcijama razblažavanja u biljnom ulju:

 

Za jednu kašičicu osnovnog ulja dodajte:

  • 1 kap eteričnog ulja za 1% odnos
  • 2 kapi za 2%
  • 5 kapi za 5%

Jedna kašika osnovnog ulja:

  • 3 kapi eteričnog ulja za 1%
  • 6 kapi za 2%
  • 15 kapi za 5%

30 ml osnovnog ulja:

  • 6 kapi eteričnog ulja za 1%
  • 12 kapi za 2%
  • 30 kapi za 5%

 

  1. Inhalatorna upotreba  

direktnim i indirektnim inhalacijama

  • Direktna inhalacija je metoda korišćenja eteričnih ulja udisanjem eteričnih ulja direktno ih bočice u kojoj se čuvaju ili udisanjem inhalacijama putem inhalatora ili tradicionalno (putem ključale vode u kojoj se nalazi par kapi eteričnih ulja)
  • Indirektna inhalacija je metoda korišćenja eteričnih ulja u svrhu poboljšanja kvaliteta života sledećim načinima: putem difuzera (posebnih osveživača prostora i isparivačima eteričnih ulja), aroma lampi, različitih proizvoda u formi sprejeva, a koji su bazirani na eteričnim uljima…

 

              Poenta je ista – da se usvajaju i koriste eterična ulja visokog, proverenog kvaliteta. Da bi eterična ulja pružila bezbedno uživanje i zdravstvenu podršku u svakodnevnom zdravijem stilu života, ona neizostavno moraju biti čista, bez ikakvih sumnjivih dodataka i laboratorijski ispitana i sertifikovna kao sirovine. Zato, pazite gde kupujete eterična ulja. Vodite računa da budete sigurni da ispunjavaju uslove da se nazovu kvalitetnim i sigurnim za korišćenje.

 

  1. Oralna upotreba

Primenjuje se oralno kada se eterično ulje kapne u čašu vode.

Međutim, ova metoda je dokazano nebezbedna jer se eterična ulja NE MOGU razrediti u vodi i samim tim ulaze u organizam u svom čistom stanju, a eterična ulja su jake kompleksne materije te može doći i do trovanja. U svakom slučaju, nepotrebno je korišćenje eteričnih ulja na ovaj način jer je veća šteta nego korist. Ovom metodom se već zalazi u polje alternativnog lečenja, koje može biti izuzetno opasno,  a sam cilj je upitan i nedokazano koristan.

 

 

Naša preporuka je da eterična ulja koristite najčešće inhalatorno, na koji način vama najviše prija i odgovara. Znajte da kada ste prehlađeni i imate problema sa respiratornim sistemom, možete se inhalirati eteričnim uljima borova, peperminta, ravintsare, limuna..Značajno će vam koristiti i osetićete olakšanje.

Kada želite opuštajuću atmosferu u domu, koristite lavandu, sibirsku jelu i drvenaste biljke. Koristite ih u difuzerima, a preporuka je da to bude naš pasivni difuzer “MAJA” kao sinonim za kvalitet i trajnost.

Eterična ulja možete dodavati u veš mašinu za prirodan i zdrav miris veša, pre ispiranja. Diretkno u bubanj pre rada mašine ili u pregradu za omekšivač veša. Uživaćete I biti bezbedni da ne nosite na sebi tragove hemijskih omekšivača veša, punih toksina. 

 

Iz iskustva mnogo ljudi do sada, često korišćenje eteričnih ulja umereno, putem difuzera i isparavanje istih u životni i radni prostor značajno pozitivno utiču na naše mentalno, emotivno, telesno I psihološko stanje i želimo najiskrenije da vam preporučimo da krenete sa korišćenjem i vi jer ćete sami posvedočiti lepoti korišćenja lepih i zdravih esencija prirode koje nisu samo lepi mirisi. J

Kvalitetna eterična ulja i alate za njihovo korišćenje možete naći ovde u našoj online prodavnici, platiti karticom, a već za dan, dva ih očekujte na vašoj adresi i omiljenom vam kutku.

 

 

Čuvajmo prirodu, volimo je jer ona voli nas.

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

09.
Sep.
2024.
Blog
Najčešće u životu govorimo o ljubavi i brizi za bližnje, porodicu i najbliže ljude sebi. Najčešće se tome i dajemo, s ljubavlju i iskreno&scaro...
09.
Sep.
2024.
Blog
Aromaterapija je deo fitomedicine, nauke o biljkama i upotrebu lekovitog bilja i njihovih aktivnih komponenti u svrhu podrške zdravlju čoveka. Fitoter...
15.
Nov.
2023.
Blog
Na tržištu postoji veliki broj osveživača prostorija, automobila i sl. Međutim, da li se zapitamo koliko su standardni osveživači koje kupujemo u prod...