Briga o sebi nije senzacija, briga o sebi je nužna potreba | Oleum

Briga o sebi nije senzacija, briga o sebi je nužna potreba

Kako brinete o sebi? I šta to znači?

 

Briga o sebi je namerno delanje u vidu raznih aktivnosti koje sprovodimo da održavamo dobrim svoje fizičko, psihičko, emocionalno i mentalno stanje. Poenta je da sebe stavimo na prvo mesto za sve ono što nas čini zadovoljnima i srećnima.

Briga o sebi je od najbanalnijih aktivnosti – da se naspavamo, do udovoljavanja sebi u hedonističkim aktivnostima – relaks putovanjima, uživanjima u raznoraznoj kvalitetnoj hrani, ispunjavanju raznih ličnih želja itd…

 

Od današnjeg čoveka se mnogo očekuje u ovim brzim vremenima.

Da smo dobri na svim poljima u životu – u poslu, u ulogama majke ili oca, ćerke ili sina, supruge ili supružnika itd…Da znamo sve, možemo i da nam ne bude teško. I da se na kraju balade uvek smeškamo. J Hm, malo nerealno, a ne upasti makar u maleni stres. Dugoročno je potpuno neodrživo biti maksimalno posvećen svemu oko sebe, a nemati mirnog, odmornog i zadovoljenog sebe, zar ne?

 

Umerenost. Balans. Red rada. Red odmora. Lagani tempo uvek ispred brzine.

To svi znamo u teoriji ali nas praksa često demantuje. Prosto, živimo u vremenima kada nije sve ni pod našom kontrolom. Ali, to ne znači da ne možemo da zastanemo i kažemo: “Hej, čekaj, dosta je bilo, daj da malo učinim nešto za sebe, samo za sebe i ono što će mene da nahrani!”

Svi moramo i treba da imamo taj momenat. I to ne retko. J

 

Šta god to bilo, a svi smo različiti, UVEK NAĐITE VREMENA DA URADITE NEŠTO ZA SEBE ŠTO VAS USREĆUJE.

 

A šta takvi, zbrinuti, možete očekivati:

 

  • ČINITE SAMI SEBE SREĆNIJIM U ŽIVOTU , jer pružate sebi ono što vam je potrebno, samim tim ne zaboravljate na sebe i svoju važnost; raduju vas mala zadovoljstva koja pružaju mnogo radosti, a to je najvažnije..Osvrćući se na sebe same, upoznajemo se, razotkrivamo šta je to šta volimo, u čemu uživamo i šta nam pruža životni mir i spokoj…Kada toga nema, mi često i sami ne znamo šta bismo sa sobom i za sebe, zar ne?
  • POJAČAVATE LJUBAV PREMA SEBI I ZDRAVO SAMOLJUBLJE, osećaćete se zadovoljno kada se brinete o sebi jer tako sebi dajete na važnosti koju zaslužujete. Ništa lepše od samopoštovanja i samopouzdanja. Ta dva nam često određuju ceo život, složićemo se.
  • SMANJUJETE STRES, odmorom, brigom i usporenim ritmom života, makar povremeno, pravite balans i punite baterije za sve svoje životne aktivnosti..pošteđujete sebe rizicima od raznih bolesti, a svi znamo da je stres sve češće taj okidač
  • LAKŠE SE NOSIMO SA PROBLEMIMA I ŽIVOTNIM IZAZOVIMA , samim tim što nam briga o sebi pruža dobro lično stanje, lakše ćemo se nositi sa svim onim što život nosi. Bez brige J
  • MENTALNO ZDRAVLJE JE DOBRO, kada se brinete o sebi, odmarate i zadovoljavate svoje mentalne sposobnosti..pamćenje, kreativnost, učenje, sposobnosti – sve je na mnogo boljem nivou nego kada ste preopterećeni, zapostavljeni i premoreni.

 

Itd.,itd…

 

 

Kada smo sve ovo pročitali, iako verovatno znamo, ali osvestili, možemo da kažemo još ovo.

 

Potrudite se da rutinu brige o sebi sprovodite SVAKOG DANA, na neki svoj način. Nađite makar pola sata vremena samo za sebe, za ono što vas čini srećnima, što vam pruža zadovoljstvo i mir. Ono što je samo vaše.

 

Evo vam predlog: Kupite omiljena eterična ulja, ubacite ih u difuzer, unesite u kupatilo, napunite kadu toplom kupkom i dodajte par kapi lavande, zatvorite oči i uživajte. Ovo je jedno nemerljivo spa uživanje. Kada probate, zahvalite nam kasnije.

 

 

Videćete, bićete zahvalni sami sebi, a drugi će videti vašu radost koja će i njih radovati.

 

Trenutno nema komentara

Slični članci

09.
Sep.
2024.
Blog
Aromaterapija je deo fitomedicine, nauke o biljkama i upotrebu lekovitog bilja i njihovih aktivnih komponenti u svrhu podrške zdravlju čoveka. Fitoter...
15.
Nov.
2023.
Blog
Na tržištu postoji veliki broj osveživača prostorija, automobila i sl. Međutim, da li se zapitamo koliko su standardni osveživači koje kupujemo u prod...