Kako da ti jesen bude najlepša do sada? | Oleum
Blog
10.10.2024.

Kako da ti jesen bude najlepša do sada?

Kako nam se leto bliži kraju, primećujemo da su dani sve kraći, a noći sve svežije. Počinjemo lagano da ga ispraćamo i čekamo svežije dane i jesenje aktivnost. I, radujemo se. 

Međutim, za naša tela umeju da budu naporne takve promene obzirom na ljudsku telesnu temperaturu, pa se trudimo da se tokom jeseni i zime zagrevamo kada smo napolju. Uvek ima sijaset načina da se zagrejemo i u potpunosti uživamo u jeseni.

Ono što svakako možemo da uradimo, a da nam organizam bude zahvalan na tome je da uvedemo u svoju naviku korišćenje eteričnih ulja. Kao što koristimo eterična ulja da se rashladimo (limun, nana..) tako možemo da koristimo eterična ulja i da se ušuškamo, zagrejemo.

 

Zašto je ideja korišćenja eteričnih ulja tokom hladnijih meseci odlična?

 

Eterična ulja su nekada bila prvi lekovi u starim civlizacijama, a danas nam pomažu da unapredimo svoju svakodnevnicu time što ih koristimo za poboljšanje kvaliteta zdravlja i života. I uspešna su u tome jer to dokazuje ličnim iskustvom milioni ljudi širom planete. Negde se koriste više, negde manje, u zavisnosti koliko je razvijena svest o očuvanju ličnog zdravlja, a ništa manje i stanja prirode i očuvanja životne sredine.

 

Sa tim u vezi, eterična ulja koristimo radi svih benefita koje imamo kada ih koristimo, a brojna su.

 

 

BOLJE RASPOLOŽENJE

 

Tako, s’ jeseni nam ona mogu pomoći u periodima lošijem raspoloženja i kada klonemo duhom. Znamo svi da su proleće i leto periodi kada je većina rapoloženija, ornija za sve životne aktivnosti. Nekako sa lakoćom završavamo sve. Tu je sunce i sve nam je okej. Međutim, očekujući zimu, tokom jeseni, menja se i stanje našeg duha vrlo često. Nismo svi meteoropate ali moramo priznati da velika većina se ipak više raduje sunčanim i dužim danima.

 

Tada nam eterična ulja priskaču u pomoć i podršku. Kako?

 

Jedna od najbolji eteričnih ulja za podizanje raspoloženja su:

 

LAVANDA

POMORANDŽA

RAVINTSARA

EUKALIPTUS

 

 

Kako da ih koristim da bi mi pružila dobar osećaj?

 

Vrlo lako. Najjednostavniji način je da ih udišete ih bočice kada god vam padne na pamet, usput, dok radite, dok leškarite ili čitate knjigu. Osetićete lepotu tog divnog osećaja koji oslobađa i u kojem ćete sigurno uživati.

Drugi način je naravno putem difuzera, da kombinujete ova eterična ulja i nakapate u difuzer i potom uživate u širenju blagotvornih aroma u svom prostoru. Dugoročno, vrlo značajno za vas i vaše ukućane.

 

 

LAKŠE SE DIŠE UZ ETERIČNA ULJA

 

Kao i svake godine, kako počinje hladnije vreme i kako su temperature sve niše, češće smo u zatvorenim prostorima i kolektivi su ponovo u punom svom sastavu. Samim tim, virusi i bakterije se množe i udružuju samo čekajući koga da „napadnu“ i naprave one male tegobe ali koje mnogo ometaju u redovnim životnim aktivnostima.

Tada kreću prehlade, a mi tražimo rešenja da sebi maksimalno olakšamo disanje usled zapušenog nosa i respiratornog sistema.

 

Da bismo prodisali punim plućima ne moramo nužno pristupati lekovima odmah, mogu nam u tome pomoći ova eterična ulja i to vrlo uspešno:

 

SIBIRSKA JELA

RAVINTSARA

PITOMA NANA (PEPERMINT)

 

Ova tri eterična ulja imaju onu moć prirode koja se koristi od kada je sveta i veka da pomogne čoveku i u ovom problemu.

 

 Kako ćete to i vi iskoristiti?

 

Uzmite posudu ključale vode, dodajte po kap od svake od ovih vrsta eteričnih ulja u vodu, nagnite se nad posudom i duboko udišite ta korisna i blagotovrna isparenja. Vodenom parom eterična ulja dospevaju do respiratornog sistema i lagano i efikasno na potpuno prirodan i bezbedan način otpušavaju disajne puteve.

Takođe, možete ih koristiti i putem inhalatora ali je tada mera jedna kap eteričnog ulja. Svakako, vi možete ova eterična ulja koristiti i samostalno i radiće ali je ovo idealna kombinacija.

 

 

SINONIM JESENI IZ UGLA ETERIČNIH ULJA

 

Znamo svi da nam jesen miriše na pomorandžu, karanfilić, cimet, muskantni oraščić, bundevu, grožđe...Sve tu to divne jesenje arome, a neke od njih imamo i u obliku eteričnih ulja. Ono što je dodatno sjajno je da su eterična ulja intenzivnih i dugotrajnih mirisa, s’ toga ćemo sebi svakako ulepšati svakodnevnicu da nam češće ili svakodnevno dom ili kancelarija mirišu na jesenje keksiće i kuvano vino, a da time znamo da ujedno štitimo svoj organizam i zdravlje na prirodan način.

 

REŠITE SE SUVOG VAZDUHA U DOMU

 

Suv vazduh je redovna pojava u kućama i stanovima kada krene sezona grejanja, a to često uzrokuje i probleme zapušenog nosa i otežanog disanja. Oseti se nelagoda svakako.

Da bi to sveli na mimimum uradićemo sledeće:

Eterično ulje POMORANDŽE i CIMETA (ili samo pomorandže) ćemo dodati u ovlaživač vazduha koji imamo ili u vodu (posuda vode koja stoji pri radijatoru) i time ćemo uneti u svoj dom elan i entuzijazam, a u isto vreme pročistiti vazduh od mikroba iz istog. Ova eterična ulja, posebno pomorandža, imaju izuzetna svojstva kod podizanja raspoloženja i time ubijamo sumornost često oblačnih i kišovitih dana. J

 

 

Kao što vidimo, eterična ulja su toliko korisna, toliko pružaju dobrobiti za čoveka, da je šteta ne iskoristiti ih, ako znamo na kako lagane načine možemo da ih koristimo.

 

Uživajmo u jeseni i svemu šarenolikom i lepom što nam ona donosi. 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Oct.
2024.
Blog
Prvobitno, šta su eterična ulja?   Eterična ulja su koncentrovane mirisne materije koje sadrže određena terapeutska svojstva i mogu da se kori...
09.
Sep.
2024.
Blog
Najčešće u životu govorimo o ljubavi i brizi za bližnje, porodicu i najbliže ljude sebi. Najčešće se tome i dajemo, s ljubavlju i iskreno&scaro...
09.
Sep.
2024.
Blog
Aromaterapija je deo fitomedicine, nauke o biljkama i upotrebu lekovitog bilja i njihovih aktivnih komponenti u svrhu podrške zdravlju čoveka. Fitoter...