Kako da koristim eterična ulja, a da mi budu od izuzetne koristi? | Oleum
Blog
18.10.2024.

Kako da koristim eterična ulja, a da mi budu od izuzetne koristi?

Prvobitno, šta su eterična ulja?

 

Eterična ulja su koncentrovane mirisne materije koje sadrže određena terapeutska svojstva i mogu da se koriste nanošenjem na kožu, udisanjem ili oralno. Dobijaju se iz biljaka i trava, a onda se koncentrišu u prilično potentnu tečnost. Eterična ulja se često koriste kod prirodnih kozmetičkih proizvoda, difuzera i terapeutskih ulja za masažu. 

 

Eterična ulja se primenjuju uglavnom na 3 popularna načina:

 

  1. Dermalna upotreba – nanošenje eteričnih ulja putem kože, kada se eterična ulja razblaže u baznom (odabranom biljnom ulju; bademovom, jojobinom, kokosovom ali bademovo je ipak najpogodnije jer odgovara svim tipovima kože i ne zapušava pore). Dermalna primena ima posebne upute korišćenja prema proporcijama razblažavanja u biljnom ulju:

 

Za jednu kašičicu osnovnog ulja dodajte:

  • 1 kap eteričnog ulja za 1% odnos
  • 2 kapi za 2%
  • 5 kapi za 5%

Jedna kašika osnovnog ulja:

  • 3 kapi eteričnog ulja za 1%
  • 6 kapi za 2%
  • 15 kapi za 5%

30 ml osnovnog ulja:

  • 6 kapi eteričnog ulja za 1%
  • 12 kapi za 2%
  • 30 kapi za 5%

 

  1. Inhalatorna upotreba – direktnim i indirektnim inhalacijama
  • Direktna inhalacija je metoda korišćenja eteričnih ulja udisanjem eteričnih ulja direktno ih bočice u kojoj se čuvaju ili udisanjem inhalacijama putem inhalatora ili tradicionalno (putem ključale vode u kojoj se nalazi par kapi eteričnih ulja)
  • Indirektna inhalacija je metoda korišćenja eteričnih ulja u svrhu poboljšanja kvaliteta života sledećim načinima: putem difuzera (posebnih osveživača prostora i isparivačima eteričnih ulja), aroma lampi, različitih proizvoda u formi sprejeva, a koji su bazirani na eteričnim uljima…

 

              Poenta je ista – da se usvajaju i koriste eterična ulja visokog, proverenog kvaliteta. Da bi eterična ulja pružila bezbedno uživanje i zdravstvenu podršku u svakodnevnom zdravijem stilu života, ona neizostavno moraju biti čista, bez ikakvih sumnjivih dodataka i laboratorijski ispitana i sertifikovna kao sirovine. Zato, pazite gde kupujete eterična ulja. Vodite računa da budete sigurni da ispunjavaju uslove da se nazovu kvalitetnim i sigurnim za korišćenje.

 

  1. Oralna upotreba – primenjuje se oralno kada se eterično ulje kapne u čašu vode.

Međutim, ova metoda je dokazano nebezbedna jer se eterična ulja NE MOGU razrediti u vodi i samim tim ulaze u organizam u svom čistom stanju, a eterična ulja su jake kompleksne materije te može doći i do trovanja. U svakom slučaju, nepotrebno je korišćenje eteričnih ulja na ovaj način jer je veća šteta nego korist. Ovom metodom se već zalazi u polje alternativnog lečenja, koje može biti izuzetno opasno,  a sam cilj je upitan i nedokazano koristan.

 

 

Naša preporuka je da eterična ulja koristite najčešće inhalatorno, na koji način vama najviše prija i odgovara. Znajte da kada ste prehlađeni i imate problema sa respiratornim sistemom, možete se inhalirati eteričnim uljima borova, peperminta, ravintsare, limuna..Značajno će vam koristiti i osetićete olakšanje.

Kada želite opuštajuću atmosferu u domu, koristite lavandu, sibirsku jelu i drvenaste biljke. Koristite ih u difuzerima, a preporuka je da to bude naš pasivni difuzer “MAJA” kao sinonim za kvalitet i trajnost.

Eterična ulja možete dodavati u veš mašinu za prirodan i zdrav miris veša, pre ispiranja. Diretkno u bubanj pre rada mašine ili u pregradu za omekšivač veša. Uživaćete I biti bezbedni da ne nosite na sebi tragove hemijskih omekšivača veša, punih toksina. 

 

Iz iskustva mnogo ljudi do sada, često korišćenje eteričnih ulja umereno, putem difuzera i isparavanje istih u životni i radni prostor značajno pozitivno utiču na naše mentalno, emotivno, telesno I psihološko stanje i želimo najiskrenije da vam preporučimo da krenete sa korišćenjem i vi jer ćete sami posvedočiti lepoti korišćenja lepih i zdravih esencija prirode koje nisu samo lepi mirisi. J

Kvalitetna eterična ulja i alate za njihovo korišćenje možete naći ovde u našoj online prodavnici, platiti karticom, a već za dan, dva ih očekujte na vašoj adresi i omiljenom vam kutku.

 

 

Čuvajmo prirodu, volimo je jer ona voli nas.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

10.
Oct.
2024.
Blog
Kako nam se leto bliži kraju, primećujemo da su dani sve kraći, a noći sve svežije. Počinjemo lagano da ga ispraćamo i čekamo svežije dane i jesenje aktivnos...
09.
Sep.
2024.
Blog
Najčešće u životu govorimo o ljubavi i brizi za bližnje, porodicu i najbliže ljude sebi. Najčešće se tome i dajemo, s ljubavlju i iskreno&scaro...
09.
Sep.
2024.
Blog
Aromaterapija je deo fitomedicine, nauke o biljkama i upotrebu lekovitog bilja i njihovih aktivnih komponenti u svrhu podrške zdravlju čoveka. Fitoter...